Sajtóközlemény: PAKS | A paksi atomerőmű középtávú karbantartási tervének megfelelően megkezdődött a 3. blokk karbantartása
2017.02.02. 20:00 - -

A MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 3. blokkját 2017. február 1-jén hajnali 2 óra 38 perckor állították le a tervezett főjavításra. Az esemény – mint írják – a másik három blokk üzemelését nem befolyásolta. A főjavítási folyamatot felügyelő Országos Atomenergia Hivatal azt közölte, hogy a 25 napig tartó rövid, 2017. évi karbantartás, főjavítás a fűtőelemek üzemszerű cseréjével összekötött tervszerű karbantartási tevékenységeket foglalja magában.
Az Országos Atomenergia Hivatal a jogszabályi előírásoknak eleget téve folyamatosan felügyeli a fűtőelemcserével, karbantartással kapcsolatos összes tevékenységet a blokk leállításától kezdődően. Végezetül - ha mindent rendben talál - kiadja az indítási engedélyt.
Az atomerőmű 3. blokkját 1986-ban helyezték üzembe, tervezett üzemideje 2016 decemberében lejárt, de az erőmű kérelme nyomán a nukleáris hatóság megadta az engedélyt további húszéves üzemelésre.
Ez az első olyan paksi blokk, amelyen az üzemidő hosszabbítási kérelem benyújtása és az engedély megszerzése előtt bevezették a korábbinál hosszabb, 15 hónapos üzemanyag ciklust. Az ehhez használt üzemanyagkazetta és a C15 névre keresztelt ciklus magyar innováció.
Lényege, hogy a korábbi 12 hónap helyett 15 hónaponként állítják le a reaktort karbantartásra, üzemanyag átrakásra, ami a többlettermelésen túl a biztonság növelésével és a környezeti terhelés csökkentésével is együtt jár.

http://www.teol.hu/regio/tolna-paks- es-kornyeke

Fadd Nagyközség Önkormányzata