Sajtóközlemény: nem állt le az egyes blokk, a hiba javítása folyamatban, az ellátás nincs veszélyben
2017.01.19. 20:00 - -

A sajtóban megjelent hírekkel szemben az 1. blokk egyetlen pillanatra sem állt le. Annak ellenére, hogy az esemény nem érintette az erőmű nukleáris berendezéseit, és így biztonságra gyakorolt hatása nem volt - tehát bejelentési kötelezettséget nem jelentett - az atomerőmű azonnal közzétette a honlapján a meghibásodásról és leterhelésről szóló hírt.
2017. január 17-én 22 órakor egy esetleges transzformátor-meghibásodás megelőzése érdekében az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. szakemberei döntést hoztak az 1. blokk leterheléséről. A művelet a szabályok betartásával, a MAVIR-ral egyeztetve, a HUPX közzétételi honlapon bejelentve zajlott. A helyreállítás megkezdésének érdekében a Paksi Atomerőmű szakemberei 2017. január 18-án 0:30-kor elindították az 1. blokk leterhelését, majd rövid időre mindkét trafó működését leállították, ezt követően a blokk teljesítményét 50 százalékos szintre állították be. A szakemberek jelenleg a helyzet megoldásán dolgoznak, az esemény a másik három blokk üzemelését nem befolyásolta.
A létesítmény belső szabályzatának megfelelően a teljesítménycsökkenésről szóló tájékoztatás az eseményt követően megjelent az atomerőmű honlapján (Üzemi esemény: 100 MW-ot meghaladó teljesítménycsökkenés az 1. blokkon, január 18., atomeromu.hu). A sajtóban megjelenő érdeklődés is a honlapon található információk nyomán jelentkezett.
Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. minden lépését előre egyeztetetten, a nyitott tájékoztatás kívánalmainak megfelelően, szakszerűen és felelősségének tudatában hajtotta végre. A társaság minden, a közvélemény félrevezetésére vagy megfélemlítésére alkalmas állítást és sajtóhírt határozottan visszautasít.